Jean-François Lemaire combineert de emotie van het creëren en de geschiedenis van de aarde en de mensheid met een zoektocht naar de techniek en de kracht van natuurlijk materiaal. Hij wil het materiaal begrijpen en overdragen, de elementen beheersen.

De Franse kunstenaar Jean-François Lemaire volgde zijn opleiding aan de École des Beaux-Arts in Dijon.
Tijdens zijn studie leerde hij werken met materialen als hars, elastomeer en metaal, maakte hij kennis met het bronsgieten en toneeldecors maken en ontdekte hij het werken met glaspasta en de koude en warme glasbewerking.

Tijdens zijn carrière werd zijn werk al veelvuldig tentoongesteld in Frankrijk en België, maar ook in landen als Noorwegen, Duitsland, China en Taiwan kan men zijn werk bewonderen.

In 2019 maakt hij op verzoek van de Franse stad Troyes een sculptuur voor de stad. Het kunstwerk is een eerbetoon aan Claude Monet (1840-1926); het herinnert aan de beroemde waterlelies van de Franse schilder en is een ontmoeting tussen glas, de kleur blauw en de beweging van water.

Als een ware alchemist gebruikt de glaskunstenaar het licht om de technische handeling te transmuteren in energie. Een energie ontstaan uit de fusie van het materiaal en de zeggingskracht ervan. 

De transparantie en de ruwheid van het oppervlak van zijn rechtstandige werken van glaspasta roepen beelden op van verheffing en beschrijven als het ware de relatie tussen hemel en aarde.

Kristalpasta, gepolijst en/of korrelig glas, transparant en/of ondoorzichtig glas en de schittering die ervan uitgaat; het zijn de basiselementen van zijn artistieke alfabet, dat hij aanvult met onverwachte kleuraccenten.

Tijd en licht spelen eveneens een belangrijke rol in zijn taal. De vibratie en het minerale van het materiaal komen hier samen; de verbeelding van versteend hout, lava, het mysterie van vuur, de plooiing van de aardlagen, accenten van kristal.…
Een uiting van universele alomvattendheid, het ontstaan van de aarde…

Uitsluitend toegankelijk op reservering: +32(0)496 599 214 / mdv@charleroi.be

De expositie loopt van 23-09-2022 tot 05-03-2023
Openingstijden:
Van dinsdag tot vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur
Op zaterdag en zondag van 10:00 tot 18:00 uur

MUSÉE DU VERRE
Bois du Cazier
Rue du Cazier, 80 – 6001 Marcinelle, België
+32(0)496 599 214 / mdv@charleroi.be