Glas Museum

KUNST, GESCHIEDENIS EN TECHNIEK VAN HET GLAS...

VAN DE OUDHEID TOT HEDEN

Glas

EEN WAALSE TRADITIE

Het Glasmuseum van Charleroi, ontstaan uit een gezamenlijk streven van de Federatie van de Glasindustrie en de Stad Charleroi wordt gekenmerkt door een bijzonder specifiek karakter in Wallonië. Deze ontmoetingsplaats bij uitstek tussen het verleden en de toekomst van het glas als materiaal, is ook het levend geheugen van de geschiedenis van het glas in Wallonië, waarvan de rijkdom een integraal onderdeel is van de identiteit van de regio. Deze geschiedenis niet enkel bewaren maar ook opwaarderen zijn de belangrijkste taken van de instelling.

Glas en steenkool

MEER DAN EEN CONTRAST

Het Glasmuseum beslaat een oppervlakte van 400 vierkante meter in de vroegere lampenzaal van de steenkoolmijn Le Bois du Cazier, waarvan de architecten de originele kenmerken wisten te bewaren. Een glazen bijgebouw voltooit het geheel. Dankzij een mezzanine kan het oppervlak gesplitst worden om het decor te optimaliseren. Zijn naar de buitenwereld geopende architectuur, die de eerbied voor het bestaande niet uit het oog verliest,  speelt met de transparantie en de schittering van het glas en draagt zo bij tot de coherente integratie in de site. Zo kreeg het Glasmuseum een nieuw onderkomen, waar het zijn projecten en activiteiten sedert 2007 verder uitbouwt.

La sculpture donne de l'âme au marbre.

François René de Chateaubriand

Le verre n'est jamais si bleu qu'à sa brisure.

Louis Aragon

Le style est comme le cristal, sa pureté fait son éclat.

Victor Hugo

Les autres petits génies subalternes, tels que fauteuils et presse-papiers en boules de verre, jouaient à s'y méprendre leur rôle dans un touchant tableau d'intimité ancienne et immuable...

Colette, Trois... Six... Neuf...

On peut comparer le monde à un bloc de cristal aux facettes innombrables. Selon sa structure et sa position, chacun de nous voit certaines facettes. Tout ce qui peut nous passionner, c’est de découvrir un nouveau tranchant, un nouvel espace.

Alberto Giacometti

L'art est un effort pour créer, à coté du monde réel, un monde plus humain.

André Maurois

INFOS PRATIQUES

TEL+32 (0)496 599 214/071 58 08 56/ 071 86 22 65

ADRESSE SITE DU BOIS DU CAZIER
80 RUE DU CAZIER
6001 MARCINELLE

EMAIL     mdv@charleroi.be

CONTACTEZ NOUS

WordPress Theme built by Shufflehound. Copyright charleroi-museum.be
has been added to the cart. View Cart